Oppbevaring:
For at sølv skal holde seg fint over tid, bør det oppbevares tørt i en syrefri og lufttett plastpose, f.eks. ziplock-poser og i et smykkeskrin eller boks. Disse posene kan også hjelpe mot riper på smykker og kjeder som knyter seg sammen.
Tips til pussing og vedlikehold av bunadssølv:
Det finnes mange ulike produkter for å rense sølv, men vær forsiktig med disse, da de lett kan bli for sterke og kan ta vekk oksidering, forgylling og glans.
Hvis du har oksiderte søljer skal det ikke brukes dypp da dette vil fjerne oksideringen og glansen på søljene, så til disse bør det brukes klut eller en krem/pasta.
Oksiderte søljer er de som har mørke/svarte overflater. Bunad som har oksidert sølv kan f.eks. være Trønderbunaden.
Har du forgylte søljer bør det ikke brukes en klut da dette kan fjerne forgyllingen, her kan det heller brukes en dypp eller krem/pasta.
Forgylte søljer er de som har "gull" overflater på seg. Bunad som har forgylt sølv kan f.eks. være Nordlands bunad.
Hvis du har knapper på bunaden kan det være vanskelig å pusse de for kluter ofte legger fra seg flekker i stoffet rundt, men det er også enklest å bruke klut. Det finnes pussesett man kan få kjøpt som forhindrer flekker i stoffet. En annen mulighet er å bruke et ark å klippe plass til knappen.
Du kan kjøpe sølvpuss hos oss da vi selger forskjellige typer sølvpuss, hvis du ikke vil pusse slev tar vi selvfølgelig imot oppdraget, men husk å være i litt god tid. Et annet tips vi kan gi er hvis du har søljer med mye heng og krimskrams og skal bruke en pussekrem bruk gjerne en godt brukt eller myk tannbørste for å komme inn i detaljene på søljen. Når du er ferdig med å bruke søljene tar du å legger de i lufttette plastposer også ned i et smykkeskrin eller boks, og når det skal brukes igjen er det kanskje lurt å se på de 2-3 uker før de skal brukes slik at du har godt tid til å gjøre de klare til bruk.
Tips til pussing og vedlikehold av smykker:
Når sølvet ditt må renses, kan du bruke en myk liten børste, godt lunkent vann, noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr liter vann. La sølvet ligge noen minutter, før du forsiktig vasker det med børsten. Tørk det først med en myk klut, før du fullfører tørkingen med en hårføner.
Her gjelder det samme reglene på puss av oksiderte og forgylte smykker som søljer. Ikke bruk sølvdypp til oksidert og helst ikke bruk kluter til forgylte smykker.
Pussing av kjeder kan være relativt enkelt, den enkleste metoden er å bruke sølvdypp, man dypper den i vesken og holder den der i ca. 3sek. så skyller man det av med lunket vann og tørker med klut eller hårføner. Det som kan se etter hvert er at dyppen ikke funker like effektivt lengre og det betyr som regel at du enten må bruke pussekrem eller en klut. Hvis du velger en klut vær litt forsiktig slik at du ikke trekker for hardt i kjede og det ryker.
Til pussing av anheng, ringer og ørepynt er det enklest å bruke en pusseklut, men det man må huske er at pussing av smykker fjerner ikke riper. Har du dype riper i smykkene dine må de poleres dette er noe en hver gullsmed kan gjøre.
Etter noen år trenger sølvet ofte en grundigere rengjøring eller oppussing. De fleste gullsmeder tar slike oppdrag.
Ser du at forgyllingen eller oksideringen begynner og forsvinne må disse smykkene enten oksideres eller forgylles på nytt. Dette er også en jobb de fleste gullsmeder tar for seg.
Vi tar imot sølv både for oppussing og reparasjon
Det er lurt å være ute i god tid når en sender sølvet til oppussing.